Мечтаете за хипнотичните Кариби? Тогава посетете Гваделупа!

 

Гваделупа е в списъка ми с пътешественически желания откакто гледах телевизионния сериал “Смърт в рая”. Френските Антили са една част от Карибите, която е уникална заради смесицата между френската, креолската и източноиндийската култури. Това е една невероятно красива част от света с темпераментен начин на живот, който може да се усети лесно в ежедневието на хората и по улиците.

 

Факти:

Като френска отвъдморска територия, Гваделупа е част от Европейския съюз. Гражданите на ЕС, САЩ, Великобритания, Австралия и Канада няма нужда да кандидатстват за виза за 3-месечен туризъм. Те обаче трябва да покажат валиден билет за връщане. Еврото е официалната валута.

Гваделупа обхваща двата основни острова – Бас-Тер и Гранд-Тер, както и по-малките Мари-Галант, Ла Дезирад и Ил де Сент.

Административната столица е Бас-Тер, но Пойнт а Питр е най-големият град на архипелага.

На 19 септември 2017 г. ураганът Мария бушува на територията на Гваделупа и причини сериозни наводнения и големи щети.

 

Защо да посетите Гваделупа?

 

Като част от Франция, Гваделупа е територия на Европейския съюз, а гражданите на ЕС не се нуждаят от виза и дори могат да работят, ако искат (и ако могат да си намерят работа).

Културната смесица създава страстна комбинация от френски, креолски и индийски съставки, които могат да бъдат видени в начина на живот на островите, местната кухня и дори темпото с което тече времето.

 

 

Красотата на островите и бавните темпове на живот осигуряват на посетителите чудесна възможност да се отпуснат и да се насладят на мекия климат и водните спортове.

Културният микс също е много добре включен в музикалните и танцови сцени по островите на Гваделупа. Има някои традиционни местни танцови стилове като zouk и compa, които можете да видите по време на карнавала, която завзема улиците и площадите на Гваделупа в продължение на три месеца (януари, февруари и март).

 

 

Къде да отидете и какво да правите по време на престоя си в Гваделупа?

Двата основни острова са толкова различни по ландшафт, колкото и близо географски. Бас-Тер е покрит с пищна зеленина, има планински пейзаж и дори вулкан от сяра. Гран-Тер е сух и плосък, но има много плажове. Има много възможности да се забавлявате и да прекарате невероятна почивка, независимо дали пътувате соло, отишли сте на романтично бягство или пътувате с деца. Ето някои предложения:

  • Отидете да се гмуркате с шнорхел.
  • Посетете един от фестивалите – наричат ги ​​”партита на улицата”.
  • Открийте и разгледайте „порцелановите рози“, емблематичното цвете на Гваделупа.

 

 

  • Посетете аквариума на Гваделупа с децата си.
  • Отидете на поход. Архипелагът предлага богата гама от възможности за пешеходни екскурзии и трябва да се възползвате от маркираните пътеки, разпростиращи се на почти 200 километра.
  • Обичате ли трудностите? Ако да, тогава се включете в подоха към вулкана (Volcano Trail), който се организира през втората седмица на юни.

 

 

  • За пътешествениците обичащи спорта се предлагат каяк, кану, гребане, сърф и кайтсърфинг. И ако наистина искате да предизвикате себе си, се присъединете към триатлона ‘Half IronMan’.
  • За меден месец с аромат на Гваделупа, опитайте тортата Tourment D’Amour, направена от банани, кокосови орехи или гуава, и отидете на лесна разходка и освежаващо плуване до сърцевидното езеро Les Bains Amour.

 

 

  • За жената пътешественик, която обича да пазарува има голямо разнообразие от плата Мадрас, наследеният от Индия памучен десен, традиционно използван за креолски костюми.
  • Някои от интересните места в и около град Pointe-A-Pitre са мемориала ACTe, музея Schœlcher, плажа (Anse) Tabarin и пазара Darse.

 

 

Съвети за посещение на Гваделупа

По-добре е да наемете кола на летището, защото автобусните връзки са редки и ненадеждни.

Най-добрите връзки от Европа са с Air France с директни полети до Pointe-A-Pitre.

Използвайте корабната мрежа , за да посетите малките острови.

Ако владеете френски, то това определено ще ви помогне много. Ако не, опитайте се да научите няколко думи, преди да пристигнете.

Трябва да използвате много слънцезащитни продукти, да носите шапка и да пиете много вода по време на престоя си. Климатът е тропически и има два сезона – сух (от януари до юни) и мокър (от юли до декември).

Медицинските услуги са добри и европейските граждани могат да използват международна си здравноосигурителна карта.

Трябва да сте наясно, че Гваделупа е в списъка на местата с опасност от заразяване с вируса Zika и бременните жени или тези, които искат да забременеят не трябва да пътуват до архипелага.

 

 

Ако искате да научите повече за Гваделупа, посетете блога на Мирва Guadeloupe Guide.

Гмурнете се в магнитичните ритми на Гваделупа, примамливата му храна и цветната комбинация от хора и култури. Поемете дъх и се насладете на Карибите в най-добрият им вид!

 

Гваделупа

ДОБАВЕТЕ В ПИНТЕРЕСТ

 

Отказ от отговорност: Това е спонсорирана публикация. Въпреки това споделената информация и изразените мнения са независими и искрени.

 

 

 

 Booking.com

Share your thoughts!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: