Какво да видим в Хавана за един ден

Какво да видим в Хавана за един ден? Един ден съвсем не е достатъчен да вникнем по-надълбоко в Кубинската реалност истински. И все пак, един ден е достатъчен за това Хавана да ви влезе под кожата… и никога да не излезне от там. В тази статия споделих някои от нещата, които да видите в този емблематичен град. 

Тъй като блогът ми е основно за пътуването на жените, места като Музият на оръжията не са включени. Вместо това, кафето и шоколадът присъстват, музиката и танците също. За разлика от Тринидад, Хавана е жизнен град с бохемско сърце, което се нарича Стара Хавана. 

 

Проверете за полети до Хавана на сайта на Еър Франс. 

 

what to do for a day in havana

 

Къде да опитате най-доброто кафе на Куба

 

Café el Escorial е мястото, където ще намерите най-доброто кафе в Куба! Намира се точно на един от ъглите на Стария Площад (Plaza Vieja). Този кафе-бар е специализиран в печенето и приготвянето на кафе.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ: Куба има малко, но достатъчно производство на кафе зърна. Кафето, произведено в Куба има мек, почти недоловим вкус и аромат. Не дразни сетивата, както силните кафета от Куба и Салвадор, например. Традиционно го приготвят в италианка мока кафеварка. 

 

В Кафе “Ескориал” можете да избирате от множество напитки, приготвени на базата на кафето. Някои са с доста съблазняващи имена, като “кафе Кубано”, “кафе ликьор” и “кафе Калипсо” приготвени с ром, ликьор и бита сметана.

Тук също нака можете да си купите прясно изпечено кафе на зърна. Един чудесен подарък, който да занесете в къщи. Ако сте голям почитател на хубавото кафе, като мен, това място е задължително в списъка ви с места за посещения в Хавана!

 

Cafe el Escorial-Havana-Cuba

 

По следите на Хемингуей  

 

Хотел Амбос Мундос е хотелът, където Хемингуей е живял за цели 7 години през 30-те години на миналиа век. Архитектурата на хотела е от 20-те години на същия век и е много лесно разпознаваем. Няма как да пропуснете ярко-розовата му фасада на един от ъглите в старата част на Хавана. 

 

Прочетете също

Какво да видим в Кейптаун, Южна Африка

 

Най-доброто, което можете да направите е да вземете красивия асансьор (все още работещ оригинален “Отис”). Качете се до бара на покрива.  Там ще намерите, освен други туристи, музикална група, свиреща горещи кубински ритми дори и през деня. Пиенето на коктейли се разбира от само себе си. Най ми хареса пина коладата в Куба, автентично приготвена със сок от ананас. А самата тераса  открива доста добра гледка към пристанището на Хавана.

 

Hotel Ambos Mundos -Havana

Посетете самото сърце на Хавана

 

Сърцевината на Хавана е Plaza Vieja, Старият площад. Въпреки кървавото си минало (бил е използван за екзекуции и бикоборство), днес площадът представлява колоритен архитектурен ансамбъл. Рамо до рамо с историческите забележителности и класическа архитектура, ще видите и модерно изкуство. Ярки, в пряк и преносен смисъл, съвременни скулптури са подредени по площада и правят мястото доста интересно. 

 

Plaza Vieja-Havana, Cuba

 

Танцувай в дома на Buena Vista Social Club

 

Café Taberna е познат като домът на Buena Vista Social Club, групата, която през 1997 прави известен в цял свят кубинския музикален жанр сон.  Групата все още прави концерти, въпреки, че музикантите са вече на доста голяма възраст. В България идват редовно, гледах ги веднъж в Зала 1 на НДК. Беше скоро след завръщането ми от Куба и останах изумена от техният жизнерадостен начин да пея и танцуват, както и колко млади изглеждат. Но най-вече, колко много музиката е част от самите тях. Те не пееха, свиреха и танцуваха. Те я изживяваха и тя движеше всичко в тях като животворен кислород. 

 

Cafe Taberna-Busena Vista Social Club-Havana-Cuba

 

За вас ще е най-интересно музикалната програма, която върви дори и през деня. Представлява просто доста добра музикална група, свиреща приятни мелодии на подиума. Двойката професионални танцьори ще ви поканят веднага да споделите танца при първият сигнал, че обичате да танцувате. В моят случай бе лекото потропване под масата и неспособността да стоя мирна на фона на музиката. Буквално танчувах на стола.

От друга страна, за храната изобщо няма какво да кажа. Спомням си я като нещо безвкусно и безлично, в сравнение с храната по другите места в Куба. 

 

Cafe Taberna-Havana-Buena Vista Social Club

 

 

Романтична разходка по Малекон

 

Malecon е мястото, където хората на Хавана се събират вечер. 8 километровият крайбрежен булевард предлага чудесно място за разходка. В пълен контраст със старата част на Хавана,  Малекон е изпълнен с местни хора и вечер можете да видите много млади двойки, седящи по каменната стена, отделяща булеварда от морето.

Булевардът следва извивките на океанското крайбрежие и гледките са особено прекрасни при залез слънце.

 

Malecon-Havana, Cuba

 Още снимки от Куба в профила на When Woman Travels: виж в Инстаграм 

 

 

Посетете хотела на американските гангстери

 

За да разберете съвременна Куба, трябва да видите много й лица и научите повече за нейните различни исторически периоди.  

Хотел National de Cuba е познат като хотелът на Американската мафия. Построен е в края на 20-те години на миналият век и през 1946 тук се е провела една от най-големите срещи на най-известните американски членове на Коза Ностра. Лъки Лучано и Майер Лански са само двама от многото, които са присъствали на тази среща.

В наши дни, хотелът разчита на своето славно минало, за да привлича посетители и клиенти. Но определено има затруднения да запази помещенията си добре поддържани. Това е интересно място за посещение. Можете да пиете по питие на терасата с гледка към океана, да видите балната зала, където се е провела срещата на мафията, да се разходите в градината. Но нощувката тук е твърде скъпа за това, което предлага като хотел.

Hotel national de Cuba, Havana

 

Вижте Хавана от италианска гледна точка

 

Замъкът Моро (Morro Castle fortress) е известен като италианската крепост. Построен, за да защитава залива на Хавана, днес мястото е интересно затова, че предлага различна гледна точка  към града.

 

Morro Castle fortress-Havana

 

Големите открити пространства са чудесни за разходки и пикници.

 

Morro Castle fortress in Havana

 

Изгубете се сред изкуство и антики

 

Ще намерите пазарът за изкуство и антики в Старата Хавана на Парадният площад (Plaza de Armas), най-старият площад в Хавана. Гледката на красива градина ще ви накара да спрете и да седите на пейките под сенките с часове. Навсякъде около градината има щандове с книги втора употреба, значки от почти всички бивши социалистически страни и други интересни нещица, които със сигурност ще привлекат вниманието ви. Разхождайки се наоколо, ще се почувствате като в нещо като соц-карибска пещера на Али Баба. 

 

Antigue market at Plaza de Armas in Havana

Прочетете още: 10 Things Worth Buying in Cuba 

Опитайте най-вкусният шоколад в Куба 

 

Музеят на шоколада (Museo del Chocolate) е също така магазин. Шоколадът направен от популярното с добрите си качества какао от Баракоа, се прави направи пред очите ви. Вкусното разнообразие ще задоволи всеки вкус и затова винаги има тълпи от хора, които чакат пред магазина. Музеят се намира в сърцето на Старата Хавана.

 

Museo del Chocolate -Havana, Cuba

 

Отскочете до родното място на Мохитото   

 

La Bodeguita Del Medio е бар, посещаван главно от туристите. Претендира, че е родното място на известния коктейл Мохито“, който всички толкова много обичаме да пием в горещите летни вечери. Ако има твърде много туристи за вашия вкус, можете просто да поспрете за известно време, и да послушате музиката от улицата, без да се блъскате с тълпата във вътрешността на бара. Можете да пиете мохито и другаде, вкусът няма да е по-различен. 

 

Bodeguita del Medio-Havana_Cuba

 

Ако ви остане още време, можете да посетите и тези места:

 

Museo del Automovil – Музеят на автомобила 

Plaza de la Catedral  – Катедралният площад

Plaza San Fransisco – Площадът Свети Франциск 

Museum of Ernest Hemingway – Музеят на Хемингуей 

Colon Cemetery – Гробището Колон

National Museum of Decorative arts – Националният музей на декоративните изкуства 

 

tourist attractions in Havana- Cuba

 

Дори за кратко време, едно място може да ви очарова и да ви омагьоса. Както виждате, има много и различни неща за това какво да правите в Хавана за един ден!

 

Прочети също: Top 10 Places to Visit in Cuba

 

What to Do in Havana for a Day-Pinterest

ADD TO PINTEREST


 

ЗАБЕЛЕЖКА:  Това е спонсорирана публикация. Въпреки това, споделената информация и изразените мнения са независими и искрени.

Share your thoughts!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: