Как се празнува Свети Валентин в Лондон по руски

Свети Валентин по руски

Миналата година празнувах рожденият си ден на влажно. (Тази бях на френска тематика в топъл Мелбърн, Австралия). Лондон е един от любимите ми градове в Европа. Винаги ме изненадва и очарова, но и уморява със забързаният си ритъм на живот. И тъй като съм Водолей, винаги търсещ различното, пък и родена на много специална дата, исках да го отбележа по по-различен начин.

Как да празнуваш Свети Валентин в Лондон по руски  ти предлага едно по-различно изживяване

Откакто бях в Санкт Петербург и опитах руски следобеден чай, съм му голям фен. Да ви кажа, мнооого по-добър е от английския. Едно че чаят като че ли е по-ароматен, друго че придружаващите го пайове са доста по задоволяващи небцето и душата, откъм количество, вкус и богатство на избор.

в лондон за свети валентин какво да правим

И така, убедена, че романтичната руска душа няма как да не празнува пищно Свети Валентин, който е случайно и датата на която съм се появила на този свят, реших, че ще се черпим в руски ресторант. С любима роднина, която живее в Лондон, се запътихме към Мари Ванна.

Мари Ванна – синоним на пиршество по руски

Мястото се беше закотвило трайно в списъка ми „трябва да се опита в Лондон“ от години. Попаднах на него случайно в нета и никога не го забравих. И понеже не съм дъщеря на руски олигарх, не поръчахме основните специалитети от менюто, а само … следобеден чай. Но и той ни беше предостатъчно.

руски следобеден чай

Не бях запазила маса. Ресторантът беше пълен с весели руски компании около пищно отрупани с храна маси. Надявах се, че моето „днес имам рожден ден“ ще свърши работа. По-скоро факта, че имаха малка свободна маса обърна нещата в наша полза.

Прочети още

На следобеден чай в двореца Кенсингтън

Най-напред пристигна чаят. В подобни на стаканните чаши, които майка ми имаше в шкафа, донесени от екскурзията до Москва преди много години. Тъмен, кадифено-кафяв и ароматен, отваря сетивата и апетита за това, което предстои.

как изглежда руския следобеден чай

Което последва бе богато на гледане като двореца на Екатерина Велика в Царское село. Порцелановото плато на три етажа, в което ни сервираха храната, бе отрупано с такова разнообразие, че ми се зави глава.

Пиршество от сьомга, гъши пастет, месни пайове и още

Тост от черен хляб, обилно покрит с гъши пастет;  кладенчета от бутер тесто с хайвер или руска салата; пайове с месо с онази препечена кафява коричка, която обожавам; филенца от сьомга, настанили се удобно върху препечено хлебче с майонеза и подправки допълваше пищността на първи етаж.

руски традиционни закуски с чай

Вторият и третият бяха определени за сладкишите. Между сочните парчета пастички и многопластови Наполеони, се мъдреха парченца плодове и листенца мента. Вкусовото пиршество завършваше с вкусът, който искаш да ти остане завинаги – топящо се в устата съвършенство от пластове крем и медено тесто.

какво да правим в лондон по-интересно

Сладкиши като синоним на сладост-растие

След отделено подобаващо време на храната пред нас, най-после разгледах обстановката наоколо. Винаги ли руски стил ще бъде синоним на кич?! Най-вероятно. Но пък на мен ми хареса. Защото е уютно, защото е приятно, шумно, задушевно.

Мари Ванна ресторант Лондон

Ако ти е скучно имаш хиляди нещица да разглеждаш. Изпълнили витрините на старовременните скринове, висящи от лампионите, криещи се в ъглите, закачени по стените… Е, бяха попрекалили със сърцата и розите, но все пак… за един ден в годината е! Никъде другаде в Лондон нямаше да почувстваш толкова този празник, колкото в това малко, сгушено в самото сърце на града, пространство.

руски ресторант в лондон

Не съди по външността

Отвън не се усеща руското. Жалко. Цикламената врата и пищните цветя не подсказват, че като отвориш входната врата ще се озовеш в друго място и време. Че тук те очакват изненади и възможен културен шок. Поредно доказателство, че човек и в собственият си град пак има какво ново да види и научи.

лондон ресторанти за свети валентин

Иии… водка, естествено!

Мислех, че пиршеството ни е приключило, когато донесоха … водката. Като комплимент. Ама разбира се, то какво руско празненство ще е без водка?! Само че вие най-вероятно такава водка не сте пили. Аз много-много не пия алкохол, камо ли път да почвам по обяд. Но тази си я изпих както добро дете си пие сиропа за кашлица и пита за още. Не знам как й викат – вишньовка, черешовка, все тая. Но беше един добър завършек на почерпката по повод рожден ден на Свети Валентин. Развеселени излязохме от Мари Ванна и тръгнахме по алеите на Хайд Парк.

водка вишновка

Богатото меню на Мари Ванна

В допълнение на това, което аз успях да опитам, Мари Ванна също предлага руски класики като борш, Бьоф Строганов, херинга в палто и т.н. Разнообразието на вкусовете водка включва хрян, цвекло, кайсия, ананас, копър и много други.

руски стил ресторант - класическа руска кухня

Къде другаде можете да опитате от същото

Ресторанти Мари Ванна има в Лондон, Ню Йорк, Москва и Санкт Петербург. Ако обичате руската храна и култура, това е един начин да си разнообразите пътуването до Лондон или да отпразнувате специален ден. Възползвайте се, особено ако скоро няма да посетите огромната държава стояща от другата страна на Черно море.

Свети Валентин в Лондон по руски - Пинтерест

ДОБАВИ В ПИНТЕРЕСТ

Share your thoughts!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: