Кога да посетим Сардиния: Фестивалът, който превръща Каляри в пиршество за сетивата

фестивалът свети Ефиций Каляри

Повечето хора свързват Сардиния с плажовете и лeтните ваканции. Има обаче един ден в годината, през който столицата на острова се превръща в пиршество за сетивата за всички, които го посетят. Всяка година, на 1-ви май, светът отбелязва Празника на труда. На този италиански остров обаче, хората превръщат град Каляри в невероятен спектакъл от цветове, песни, цветя и всякакви дарове на земята. Преди повече от триста и шестдесет години, в Сардиния се е случило чудо, за което местните хора все още страстно благодарят на любимият си светец – мъченика Ефиций.

 

къде да пътуваме през май италия

 

Фестивалът на Свети Ефиций

 

В пет и половина сутринта, столицата на острова се събужда. Навън е още студено, лятото едва започва. Каляри е в празнично настроение вече от няколко дни. Най-големият празник на Сардиния, денят който всички чакат с нетърпение всяка година, настъпва.

 

най-колоритния традиционен фестивал в европа

 

Анна Аледа е жена, носеща любовта към традициите на Сардиния близо до сърцето си. От почти 50 години тя е една от най-ентусиазираните участнички в празника на свети Ефиций и за нея той се изразява в тези три думи:

„емоция, вяра и традиция“.

 

За Анна, най-интимният и и емоционален момент от празника е обличането на костюма. В продължение на три часа, Анна, като внимателен бижутер, работещ над шедьовър, сглобява костюма върху самата себе си.

 

традиционен фестивал Каляри Сардиния

традиционни облекла в сардиния

италия традиционни фестивали

 

Започва с няколко долни фусти, шест на брой. Следват горни фусти, нагръдници и други части, представляващи модата в Италия преди двеста и повече години. Освен много красив, традиционният костюм, който Анна облича за този ден, е обаче и много неудобен. Трудно е да си представим как жените са ходели по цял ден с този тип облекло.

 

Къща или носия?

 

За тазгодишният празник, тя е избрала да облече носия от Куарту (Quartu Sant’Elena). Разказва ми как, в миналото, когато момите са се омъжвали, родителите са ги питали „Какво искаш за зестра – къща или носия?“. Толкова голяма е била цената на един такъв костюм.

 

какво да видим в каляри сардиния

каляри сардиния пътуване съвети

идеи за пътуване до сардиния каляри

 

Пищните костюми, които ще видите по улиците на Каляри обаче, не са били всекидневно облекло, а са се вадели един-два пъти в годината, при специални поводи. Един такъв костюм се е предавал от майка на дъщеря и така нататък по семейна линия. Всяка жена е добавяла собствен елемент към него, както и бижута. Затова тези костюми са ставали не само по-пищни с всяко поколение, но също представляват и семейната история.

 

традиции фестивал сардиния каляри

 

По улиците на Каляри цари разкош от платове, цветове и орнаменти

 

Освен семейните характеристики, костюмите се отличават и географски. По тесните улички на Каляри на 1-ви май ще видите неописуем разкош от платове, цветове и орнаменти. Колосани яки красят гордо изправените вратове на жените и мъжете на Сардиния, хора известни с националната си гордост. Воали от бяла и черна дантела покриват тъмнокосите глави на сардинките и ги правят да наподобяват светиците от иконите. Червено, виолетово и синьо се съчетава изненадващо добре върху елегантно плисираните поли, съблазняващо поклащащи се от походката на изпълнените с достойнство снаги.

 

традиции и забележителности на каляри

къде да пътуваме през май в европа

каляри свети ефиций празник през май

 

Оранжево и розово, жълто, златно и зелено … брокат, коприна и дантела се заиграват в чувствен флирт върху телата на сардинците. Всички цветове се сменят като през калейдоскоп пред очите с всяка нова група.

 

сардиния почивка през май

сардиния културен туризъм

пътуване до сардиния

 

Всяко село със собствен стил

 

Всеки град и всяко село имат различна носия. Те показват, върпреки че Сардиния е само един остров, всъщност представлява вселена от разнообразни субкултури и традиции. Носиите са начина всяко населено място да покаже идентичността си и се различават не само по модела. Някои си приличат, други обаче са толкова изненадващо различни, че се чудиш дали не са ги взаимствали от филма „Междузвездни войни“. По-скоро обаче е обратното.

 

остров сардиния традиции

каляри свети ефиций

сардиния пътепис

 

Различията идват и от това, че някои са избрали тази година да облекат пищните, празнични облекла, докато други са решили да покажат по-всекидневни, тоест също толкова красиви, но по-бедно украсени носии. По тази причина, някои от жените изглеждат като високомерни богаташки, а други като покрусени от скръб набожни хубавици. Тук разбираш колко вярна е тезата, че облеклото „прави човека“.

 

сардиния празници

сардиния защо да посетим

най-интересното в каляри сардиния

 

Богатството е в детайлите

 

Анна вече е на последният и най-пищен елемент от празничната си премяна – бижутата. Само тяхното поставяне й отнема един час. Около тридесет златни брошки, синджири, обеци и пръстени превръщат старинните дрехи в невероятен ансамбъл от великолепие. Ослепителни в своята разточителност, те са омагосващият център на нейния традиционен костюм. Гледайки я, човек си мисли, че тяхната светлина по-скоро идва от туптящото от вълнение сърце, отколкото от златната сплав, от която са направени.

 

най-пищните традиционни костюми в европа

сардиния традиции карнавал

традиционни костюми и носии сардиния

 

Тя не пожела да ми каже колко носии има в колекцията си от костюми от Сардиния. За нея те са повече от бройка. Представляват историята на острова, и особено на Каляри. Уникални са, а освен това и много трудно се поддържат в добър вид, защото платовете се износват. „Един ден“, казва, „ще ги даря на някой от музеите на острова. За да остане знанието за традициите и да могат повече хора да ги видят“.

 

анна аледа традиционен костюм сардиния

 

Каляри в денят на Свети Ефиций

 

Навън, останалите сардинци бързат по улиците в също толкова красиви облекла. Улиците са изпълнени с глъч, а църквата на Свети Ефиций е вече изпълнена с хора. Светците рядко са млади и красиви, но свети Ефиций е едно от изключенията. Дали затова не е толкова обичан?!

 

сардиния кога да отидем

църквата свети ефиций каляри

каляри сардиния какво да видим

 

Историята на едно чудо

 

Историята на празника започва през 1652 година, когато в Сардиния настъпва епидемия от Чума. Половината население на острова е покосено от болестта и навсякъде цари отчаяние. Тогава хората се обръщат с молби за изцеление към светеца-мъченик Ефиций, който през 303 г бива обезглавен, защото не се е съгласил да се откаже от християнската вяра. Обещават на светеца, че ако ги спаси от Чумата, ще носят статуята му в благодарствена процесия всяка година за вечни времена от църквата в Стампаче, където е бил затворен, до Нора, където на брега на морето е бил обезглавен.

 

фестивали в сардиния

 

Обещание за вечни времена

 

Тъй като чумата скоро след това спира да сее смърт, хората на острова и до днес изпълняват обещанието, дадено на светеца преди толкова много години. Сардинци, както и повечето италианци, са доста религиозни хора. Но дори и човек да не е, не може да остане недоскоснат от  атмосферата на празника.

 

зрелищни фестивали в европа

най-интересното от сардиния

каляри пътуване забележителности

 

Парадът започва с колите и биволите. Те са най-невероятната гледка на този празник. Цели семейства седят в огромните каруци, теглени от биволи. Колите са толкова украсени, че на човек му трябва време да понаблюдава, за да възприеме детайлите. Тонове от цветя обкичват страните на колите, в краката на хората са подредени даровете на земята и техният личен труд. Хлябове, означени с кръстове, снопове от жито, връзки царевица, розови листа в плетени панери и уреди на земеделския труд обрамчват долната част и външните стени на каруците.

 

сант ефицио празник сардиния каляри

 

Малките момиченца са със също толкова  пищни носии, колкото са и тези на майките им. Колите се движат бавно една след друга, водени от мъже. Биволите, теглещи каруците, им се подчиняват, въпреки че са огромни и силни. Това, което най-изненадва е чистотата на козината, блестяща на слънцето и класическата красотата на профилите.

 

сардиния какво да видим

свети ефиций каляри

сардиния каляри

Красота и транс в Сардиния

 

Процесията върви бавно по улиците на Каляри. Кожата на хората, наредени от двете страни на улиците настръхва от провлачените нотки на религиозните песни, идващи изпод покривите на движещите се каруци. Всяко населено място в Сардиния, освен различните носии, има и своя собствен религиозен химн, с който благодари на светеца за избавлението от чумата. Песните се повтарят, отново и отново, в звук който лесно може да те доведе до състояние на транс.

 

каляри и сардиния забележителности

сардиния събития свети ефиций

каляри свети ефиций празник защо да посетим

 

След пищно украсените каруци, вървят хората. Всяка група с различна носия. Високо вдигнатите глави не оставят съмнение в чужденците колко важен е този ден за хората в Сардиния. Опияняща е гледката от такова себеотдаване и вяра, а също и разнообразие на детайлите. Не можеш да се измориш да гледаш, въпреки че минават часове, докато парадът достигне крайната си точка в близост до пристанището.

 

фестивали с традиционни носии в европа

 

Мода, позабравена от векове

 

Тук „забрадка“ е недостатъчна дума. Въпреки, че главите на всички жени да покрити, дори „воал“ звучи нелепо. На главата си, всяка сардинска жена има поне няколко украшения. Ако дантеленият воал е главното, което вижда окото ти, вгледай се по-добре. Под него ще видиш нещо наподобяващо шапка в ярък цвят или богат наниз от златни украшения. Всеки детайл е подбран така, че да придаде на носещата го жена усещане за достойнство. Някак си, красотата идва не само от физическите черти, но по-скоро от гордостта, с която са носени носиите.

 

първи май в каляри сардиния

кога да посетим сардиния каляри

 

най-доброто време да пътуваме до каляри

Атракцията на празника

 

Но най-много като че се забавляват жените, яхнали гиздавите, наперено крачещи коне. Конниците са проследната, но най-атрактивна част от шествието в столичният град на Сардиния. Някои от конете също са отрупани с гирлянди от цветя.  Някои от групите с ездачи са съставени от дванадесет коня, движещи се успоредно един до друг по тесните улици. Козината им се докосва, толкова близо са, а пристъпват в крак под умелото ръководство на ездачите си, независимо дали са мъже или жени. Някои жени са седнали по „мъжки“ и фустите им покриват елегатно задниците на конете.

 

каляри пътешествия съвети

 

Процесията, следвана от колата, транспортираща статуята на светеца, накрая стига до сградата на общината. Там, сред килим от розови листа, светецът е поздравен от всички, дори сирените на корабите. От тук, процесията ще продължи към Нора, прекосявайки селата La Maddalena, Su Loi, Sarroch, Villa San Pietro и Pula. След няколко дни, на 4-тият ден от май, процесията ще се завърне в Каляри и привечер статуята на светеца ще бъде тържествено поставена в църквата с неговото име.

 

каляри сардиния

 

С това обаче започва подготовката за следващият празник на свети Ефиций и следващата благодарствена процесия. Защото сардинци имат намерение да спазят обещанието си, както техният млад и красив светец е спазил своето.

 

НАЙ-ГОЛЯМАТА И ЦВЕТНА РЕЛИГИОЗНА ПРОЦЕСИЯ В СВЕТА

 

Фестивалът на Свети Ефиций се смята за най-голямата и цветна религиозна процесия в света. Не е нужно да си вярващ, за да се насладиш напълно на този празник. В днешно време, повече от 5000 човека вземат участие в процесията, водена от над 30 волски каруци.

 

Процесията започва точно в 12 часа на обяд, когато от Via Azuni и преминава през Corso Vittorio Emanuele, Via Sassari, Piazza del Carminе, докато достигне кметството на Каляри.

 

традиционни фестивали в италия

каляри остров сардиния забележителности

причини да посетим сардиния каляри

 

Препоръчвам ви да пристигнете в Каляри няколко дни преди празника,
за да можете да опознаете града и да се насладите на местната кухня, да отидете на плаж и научите малко повече за историята и хората на острова.

 


Опознай Каляри в класиката ФИАТ 500!
Виж цени и дати 

 

 

фестивал костюми Сардиния

ДОБАВИ В ПИНТЕРЕСТ

 

 


Прочети още

Момичешки бягства: синьо лято в Андалусия

Как се празнува Свети Валентин в Лондон по руски

Фото дневник: Сидни, Австралия

Флам – Норвегия като от туристическа брошура

Нелсприт – южноафриканският град с две имена

 

 


ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ: Тази публикация съдържа партньорски връзки. Обявената информация и изразените мнения обаче винаги са независими и искрени. Закупуването на продукт чрез една от тези връзки няма да ви струва допълнителни разходи, но ще ми помогне да продължа да актуализирам този сайт.

4 Comments on “Кога да посетим Сардиния: Фестивалът, който превръща Каляри в пиршество за сетивата

  1. Според мен това е един от най-известните фестивали и всеки който има интерес в таи посока би трябвало да го посети.

  2. Щастливец е този светец Ефиций. Толкова много красота само за него! 😀

Share your thoughts!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: