Когато една жена пътува: какво да видим в Кейптаун Южна Африка

Кейптаун-ковър

 

Нищо не може да те подготви за еклектическата и шарена, невъобразимо интересна и сложна атмосфера на Кейптаун.

 

Градът, чието име е като ориентир къде се намира най-югозападната точка на Африканския континент, е като никой друг по света. Можете да го сравните само с мастодонтски мегаполиси, чиято уникалност и важно местоположение ги е превърнала в наречия, като Истанбул, Лондон Сидни или Санкт Петербург.

 

Виктория и Алфред (V & A Waterfront)

 

Пристигайки в Кейптаун Южна Африка, първото нещо което ще направите ще бъде да отидете до Виктория и Алфред (V & A Waterfront) , просто защото всички ви говорят за него и няма как да го пропуснете. И наистина, това е сърцето на града, но какво туптящо и запъхтяно сърце!

 

През изминалите години това красиво място е изгубило малко от чара си поради две причини – безразборното строене на сгради с каква ли не архитектура и височина.

 

V & A waterfront

 

Няма единомислие или единен план за устройство, което да подпомогне запазването на класическия изглед на мястото с прекрасните холандски сгради, които му придават уникален чар. Останали са само няколко, и те изглеждащи изгубени сред какафонията от различни строителни форми и материали.

 

Прочети за

Нелсприт – южноафриканският град с две имена

 

Втората причина е, че голямата популярност на мястото го е изпълнило с прекалено много хора – дори в делничен ден ще ви се наложи да си проправяте път през разнородна тълпа, наистина впечатляваща с разнообразието си.

 

Кейптаун Южна Африка какво да видим

 

Туристи от цял свят, говорещи какви ли не езици, и местни хора от всички етноси, съществуващи в Южна Африка (а те са наистина много), се разхождат сякаш безцелно наоколо. Въпреки пренаселеността си, V & A Waterfront трябва да се види. Но далеч не е това, което ще ви остави незабравими спомени от Кейптаун.

 

 

Бо-Кап

 

По-голям шанс да остане завинаги в спомените ви има Малайския квартал Бо-Кап (Bo-Kaap).

 

Много е вероятно да сте попадали на снимки в социалните мрежи на този толкова интересен квартал. Цветните къщи, наредени една до друга, боядисани сякаш в надпревара коя ще е с по-бонбонен цвят, са характерни само за този квартал на града и го правят лесно разпознаваем.

 

Бо-Каап Кейптаун Южна Африка

 

Редовете от къщи, наредени от двете страни на следващите нивелацията на хълмовете улици,  чиито редици са нарушени от време на време от джамии, всяка със своя си уникален архитектурен дизайн, са били и все още са дом на мюсюлманското население, дошло от Малайзия преди векове.

 

Тогавашните роби са пренесли културата си (от което най-сме им благодарни за малайзийската кухня, толкова популярна в града) и са създали едно малко, обособено островче в този толкова разнообразен с културата си град. Най-хубавото е, че тук не ви се налага да плащате вход, за да се поразходите по улиците, както ще ви се наложи да направите при другите туристически обекти.

 

Кейптаун Южна Африка Бо Кап

 

Въпреки това, трябва да знаете на кои улици е безопасно да се ходи, и на кои не. Като цяло, останете по главните улици на квартала или се посъветвайте с екскурзовода си.

 

Кейп Пойнт

 

Място, което си заслужава таксата за вход е разбира се Кейп Пойнт (Cape Point) – там, където свършва Африканския континент, най-югозападната му част. Кейп Пойнт е интересен не само заради географското си местоположение, но и поради прекрасните гледки, които умът ви трудно ще възприеме от веднъж.

 

Cape Point

 

Накъдето и да се обърнете, необхватния простор на срещащите се  тук Атлантически и Индийски океан е обточен в близост с бялопясъчни плажове, скали с цвета на пясъка в Сахара и уникални за мястото храсти, чиито сякаш мъртви клони са украсени с ярко червени цветя, като че ли специално да отпразнуват току-що отминалата Коледа.

 

Кейп Поинт ЮАР

 

Отидете на Кейп Пойнт рано сутрин, за да избегнете опашките за билети, но и за да се предпазите от силното южноафриканско слънце.

 

Болдерс Бийч, при пингвините 

 

Друга интересна „туристическа“  атракция е плажът Болдърс (Boulders Beach). Там, след като надлежно сте си платили входния билет, ще имате възможност, заедно с много други, да погледате живота на малките, сладки пингвини, населяващи този плаж толкова близо до хората.

 

Болдерс Бийч пингвини

 

За мен бе много интересно как тези диви животни живеят в такава близост до хората – къщите са разположени на хълма, а отдолу, на плажа, е доста голямата колония от пингвини.

 

Boulders beach

 

Всъщност обаче, няма кой знае колко за гледане – петнистите пингвини са повече или по-малко замрели в една поза (повечето гледащи в една посока!) и изглежда си прекарват времето мързеливо.

 

Винените райони на Кейптаун

 

Това обаче, което със сигурност ще ви остави дълъг привкус не само в мислите, но и на небцето, е посещението на трите винени района в близост до Кейптаун.

 

винени райони кейптаун

 

Стеленбош (Stellenbosch), Парл (Paarl) и Франчук (Franschhoek), колкото си приличат толкова и са различни един от друг, въпреки че се намират в голяма близост. Стеленбош е най-големият и има средиземноморски климат;  Парл се отличава не само с виното си, но и красивите датски къщи и „Пътя на подправките“, където можете да опитате много от местните специалитети;  Франчук е „Френският ъгъл“.

 

винени ферми кейптаун юар

 

Там са се заселили прогонените от Франция хугеноти, на които обаче местните Африканери от холандско потекло са забранили да говорят на френски. Затова днес, никой от наследниците им не говори езика на дедите си, но пък фермите, винарните и заведенията са си кръстени както подобава – ще срещнете наименования като Ла Прованс, както и Льо Картие Франсе.

 

Виното и в трите района е добро, но всяко се отличава, заради уникалния микроклимат на района. За местен, южноафрикански вид, се смята виното пино нотаж, макар че вече и в България може да се опита.

 

Ферма за щрауси

 

И последно, но всъщност задължително за любителите на добрата храна, е посещението на ферма за щрауси.

 

ферма за щрауси кейптаун южна африка

 

В тези ферми можете не само да видите животните, да научите повече за тях, да подържите щраусово яйце в ръката си, но и да опитате вкусното им месо, от което става най-вкусния стек, който съм опитвала, да не говорим, че в него се съдържат 0% мазнини.

 

ферма за щрауси

 

Ей, защо нямаме щрауси в България!

 

Кейптаун Южна Африка е една от най-посещаваните дестинации в света, особено когато зимата е в разгара си в Европа и Северна Америка. Въпреки високия си стандарт и цени, определено си заслужава бюджета, защото НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗУЧАСТЕН КЪМ ТОПЛОТО СЛЪНЦЕ, СМЕСИЦАТА ОТ ХОРА, ПРЕКРАСНА ХРАНА И ПРИЯТЕЛСКО ОТНОШЕНИЕ.

 

Тази статия бе първоначално публикувана в „Момичетата от града“ 

 

Прочети също

Изабела Шопова за Антарктида, предизвикателствата да бъдеш жена и постигането на мечтите

Share your thoughts!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: