Следобеден чай в двореца Кенсингтън

следобеден чай в Лондон

Беше невероятно слънчев и мек ноемврийски ден в Лондон. Добре познатите дъждовни дни в сиви нюанси сякаш бяха истории от друг град, от някакъв друг Лондон. Пътеките в Хайд Парк бяха изпълнени от хора, а ние с приятелката ми се бяхме насочили към другата страна на парка – към двореца Кенсингтън. В двореца Кенсингтън е живяла принцеса Даяна, а в градините на двореца се сервира един от най-известните Лондонски следобедни чайове.

 

Дворецът Кенсингтън

 

Дворецът Кенсингтън е един от по-малко помпозните дворци в Лондон. Можете да минете покрай него, без да му обърнете внимание, ако не беше паметника на кралица Виктория пред него. Като компенсация за своя безличен външен вид, местоположението му е съвсем перфектно. Добре разположен в края на парка, дворецът и градините му са едно от най-популярните и предпочитани места за посещение в Лондон.

 

Hyde Park-Kensington Gardens

 

Дали това е най-туристическото място за следобеден чай в Лондон?

 

След дълга и приятна разходка (въпреки колоездачите, движещи се почти със скоростта на светлината и които ми напомниха за Амстердам), открихме галерията, където се сервира следобедният чай. „Какво е това по дяволите?!“ – си помислих. „Каква е тази опашка ?!“. Бях си помислила, че това място е нещо като тайна; слабо известно място за туристите. Колко наивно от моя страна! Е, почакахме. Бяхме вече тук и не можехме да си тръгнем без да опитаме следобедния чай…  Не всеки ден имам възможност да пия чай в двореца на Даяна!

 

Kensington Gardens London

 

След петнайсетина минути най-накрая ни настаниха на маса. Добре позиционирана в средата на галерията, от нея можех да наблюдавам смесицата от клиенти, без да ги притеснявам. Двамата италианци в елегантни костюми на масата отсреща си угаждаха с обед, придружен от бутилка охладено бяло вино.

 

Обслужване като на конвейер 

 

Двете дами на масата отляво определено членуваха в моето собствено племе – травъл блогъри. На края на галерията пък имаше  група от най-малко десет мюсюлманки, които празнуваха нещо. Напълно разбирах  изборът им на мястото за парти – обстановката и атмосферата наистина внасяха празнично настроение.

 

 

afternoon tea at Kinsington gardens

 

Порцеланът компенсира за много неща

 

И тогава ни сервираха чаят и триетажната чиния с тортички, сандвичета и ролца. Цялото ми внимание се насочи към това, което бе в красивите чинии и чаши пред очите ми. Естествено, веднага започнах да правя снимки (как иначе мога да споделя с вас това преживяване?!). Пък и не бях единствената. Момичетата вляво правеха същото. Докато опитвах ролцата и сладкишите, бях малко изненадана. Те всички бяха безвкусни!

 

afternoon tea Kensington Palace

Къде да пиете следобеден чай в Лондон? Не тук!

 

За да бъда съвсем честна с вас, трябва да кажа, че вярвам, че има много по-добри места за следобеден чай в Лондон. Обстановката в „Оранжерията“ е красива, сервитьорите са учтиви и порцеланът е фин. Чаят е добър (но просто добър, не изключителен, запомнящ се и така нататък), сладкишите са с приемлив вкус, но не незабравими, какъвто е сладкиша „дженовезе“ от сладкарницата на Мария Граматико в село Ериче, Сицилия.

 

Прочети още

 Как се празнува Свети Валентин в Лондон по руски

 

Стил, но незаслужени цени

 

Хареса ми бялото на стените, копринените покривки и ризите на персонала. Светлината нахлуваше в галерията и шумът от разговорите на хората наоколо беше приятен като ромон от поток. За мое съжаление обаче, зеленината беше много малко. Само няколко ъгъла бяха деликатно украсени с дървета в саксии. Все пак нали това е Оранжерия, къде бяха цветята?!

 

porcelaine at Orangery Kensington Palace

 

Няма да видите и техни кралски височества

 

Не срещнахме херцога и дукесата на Кеймбридж (тоест принц Уилям и Кейт Мидълтън), настоящите жители на двореца. А аз дори се чудя – как могат да живеят в средата на цялата тази какофония около тях? Туристи и лондончани вървят буквално през задния им двор. Е, по-добре да оставим аристократичния начин на живот на техни величества и да се съсредоточим върху важният въпрос – заслужава ли си следобедният чай в Кенсингтън Гардънс парите и усилието?

А това прочетохте ли?

Една жена в източен Лондон

 

От личен опит ви съветвам…

 

Моята присъда е – струва си да опитате веднъж, но със сигурност не трябва да съжалявате, ако не можете да го направите. Както казах, вероятно има по-добри места за автентичен британски чай и когато намеря един (или повече), със сигурност ще го споделя с вас. Като човек с известен опит, мисля, че формулата “стойност за пари” тук е малко небалансирана.

 

Kensigton Palace afternoon tea

 

Всичко благодарение на Даяна

 

В „Оранжерията“ не получавате достатъчно стойност за парите си (следобедният чай с всичко включено струва 30 паунда на човек). И усещането за мястото е в голям степен за туристическо и както при всички туристически места, автентичността е изчезнала. Но това е наистина жалко, защото мястото има наистина голям потенциал. Навярно, сантименталната връзка на двореца и градините му с любимката на цял свят – принцеса Даяна, е най-големият магнит, който привлича и до ден днешен хората тук.

 

Цени:

Следобеден чай (чаят със сладките и ролцата) за един – около 30 £

Сайт на “Оранжерията”

 

 


Afternoon tea in London - Kensington gardens

ДОБАВИ В ПИНТЕРЕСТ

 

Прочети също:

Заслужава ли си да посетите Музея на Шерлок Холмс в Лондон?

 

Имали ли сте такъв разочароващ опит от място, което много сте искали да посетите?
Споделете го в коментарите!

 

Pinterest -afternoon tea

Pin It!

Add to Pinterest


Тази статия бе първоначално публикувана в „Момичетата от града“ 

Share your thoughts!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: