ФЛАМ – Норвегия като от туристическа брошура

пътуване до Флам (1)

Денят не започна добре. Натъпкахме се в тясното влакче с дървена ламперия и седалки, и веднага ми стана ясно, че  това не е моето място. Бях дошла в Норвегия, за да се „върна“ към себе си, да измина моя Камино или за каквото и друго известно поклонническо приключение се сещате. Флам бе едно от местата, които исках непременно да посетя. 

 

 Флам Норвегия

 

Това соло пътуване до Норвегия бе моя си начин да потърся покой, за да опозная себе си и се вслушам във вътрешния си глас, толкова успешно заглушаван от урбанизираната среда на големия град, както и от вечно недоволното и мрънкащо българско общество.

 

Соло в Норвегия

 

И така, след вече седмица прекарана скитайки сама из Норвегия, видяла няколко града по южното крайбрежие, изкачила доста популярният Прекестулен, и изминала стотици километри с влак, от който се откриват гледки като от пощенски картички, се качих на влакчето за Флам. Бях виждала снимки и чела доста за това „най-красиво пътешествие с влак“ в Норвегия, нямаше начин да го пропусна!

 

Флам Норвегия (5)

 

Боже, каква глупост, помислих си след като влака започна да лъкатуши по кривите линии на хребетите над реките и покрай водопадите. Как можах да се подведа по такъв изтъркан маркетингов трик! Гледките, на които се наслаждавах във влака от Осло до Берген два дни преди това, бяха къде къде по-спиращи дъха.

 

Влак и/или ферибот

 

С мрачното предчувствие, че ще изкарам денят с горчивия вкус на разочарованието под езика, слизам на малката гара във Флам. Масата народ, изтекъл като платно коприна от влакчето, се разпръсва неусетно. Особено се радвам, че групата китайци с досадните и безкрайни фотографски опити, се отдалечава в противоположна на моята посока.

 

Флам Норвегия (7)

 

Оглеждам се. Да видя как да си прекарам времето следващите три часа, преди да се кача на ферибота обратно за Берген.

 

Берген е Must-See

 

Гледам – нищо особено. Селце, забодено сякаш с карфичка в една от сгъвките на фиорда. Планинският хребет високо над него прави такава сянка, че на човек му се струва, че тук лято няма. Обаче лято има. И аз съм тук точно в разгара му. Розите цъфтят по брега, лодките са изкарани и сноват насам-натам из водите на фиорда, хората са по къси панталони и карат колела по пътя, която ти се струва, че не свършва, а продължава безкрайно, криволичещ и следващ зигзаговите извивки на фиорда.

 

 

Флам Норвегия (1)

 

И тогава чуваш тишината, такава каквато рядко ти се случва да чуеш. Не онази тишина в далечината на която чуваш приглушените звуци от реч, смях или работещ мотор, сирени; а онази всеобхватна тишина, като вакуума, създаван от черните дупки. Ако не бяха красивите дървени къщички с разноцветни градинки и хората наоколо, щеше да е плашещо. Но не беше. Беше това, за което бях дошла в Норвегия – да чуя мислите си, незамърсявани и неманипулирани от чужда намеса.

 

Да, заради природата

 

След трите часа, прекарани разхождайки се или обядвайки с вперен жадно във фиорда поглед, усещах лекота и празнота в душата, която можеше да бъде запълнена само с едно – спокойствие и доверие в хубавото на утрешния ден; позитивизъм и бодро очакване. Презареждане на батериите. Това, за което бях дошла.

 

Флам Норвегия (3)

 

Обаче още нищо не бях видяла. Качих се на ферибота и останах втрещена от луксозния му комфорт. Това ли е „експресния кораб“?! В салон с удобни седалки и огромни прозорци, пътникът може да си седи през всичките пет часа пътуване и гледа, или по-скоро да се опита да „погълне с очи“ невероятните, удивителни, неповторими гледки навън. Като му омръзне, да стане и отиде в предната част на кораба, където обаче веднага започва да се чувства като главен герой от „Титаник“.

 

Най-доброто от Норвегия

 

Само че, не било лесно да си Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет. Не можеш да изкараш много време на носа на палубата, въпреки че много ти се иска. А ти се иска, защото само там, и така, можеш буквално да усетиш с тялото си, със цялото си същество, грандиозността на Согнефьорд  – най-големия фиорд в Норвегия.

 

 

Флам Норвегия (2)

 

Така разбрах, че тези, които твърдят, че влаковата теснолинейка до Флам предлага най-красивото изживяване, са в грешка. Истинската красота на пътуването до Флам е времето, прекарано в селцето и най-вече възможността, която ти дава пътуването с кораб по фиорда между Флам и Берген.

 

Quick walk in Madrid

 

Разликата е в часовете. Пътуването с влакчето е по-кратко – 3 часа, докато корабът следва водите на фиорда в продължение на 5 часа. Но какви пет часа! Незабравими, спиращи времето и пренасящи те в една друга реалност – реалността на недокосната от човешката безотговорност природа, на време течащо като шоколад във фонтан и въздух, колкото хапещ, толкова и отрезвяващ и опияняващ с чистотата си.

 

 

Флам Норвегия (6)

 

 

Поне аз така го усетих това пътуване и това място. Не е задължително всички да го „видим“ по същият начин. Може би ще се съгласите с мен, може би няма. Но в едно съм сигурна – Флам и Норвегия не могат да ви разочароват, могат само да ви докажат, че на земята има места, които са точно толкова красиви, колкото показват пощенските картички. Да се чуди човек защо им плащат на фотографите, като няма нужда да използват филтри и Фотошоп. 

 

 


 

пътуване до Флам (2)

ДОБАВИ В ПИНТЕРЕСТ


 

Тази статия бе първоначално публикувана в „Момичетата от града“ 

 

 Booking.com

Share your thoughts!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: