Фото дневник: Сидни, Австралия

Мечтая да посетя Австралия от години и да обиколя и опозная толкова различните й обширни пейзажи и начини на живот. Това е нещо като фото дневник от първата ми седмица в Сидни и първите находки и впечатления.

 

През първата седмица на двумесечното ми пътуване из Австралия, прекарах почти цялото време изследвайки улиците на този толкова фотогеничен град, разхождайки се по крайбрежните пътеки, чакайки залеза да се спусне над Операта и излежавайки се по някои от най-красивите плажове на Сидни. Има твърде много неща да се видят и правят в този град, но това е портрет на нещата, които видях до сега.

 

Когато пътувам, винаги се опитвам максимално да откривам местата, на които местните ходят и да ги виждам през техните очи. Това е, което се опитвам да направя в Сидни и сега.

 

Прочетете още:

7 Sydney Travel Tips to Experience It Like a Local

 

Haven Specialty Coffee (или също така наречено Haven tailoring coffee joyously), намиращо се точно до Централната гара, е едно от най-добрите места да пиете чудесно кафе, но също така предлага и много приятна, социална атмосфера; клиентите са главно млади хора. По принцип, Австралия има много добра кафе култура, особено в градовете Сидни и Мелбърн.  

 

Haven specialty coffee Sydney

 

От първия ден още бях очарована от Sydney Terrace Houses. Това са тесни, долепени една до друга къщички, построени главно в ранен стил  Крал Джордж и са все още много популярен избор за жилище, тъй като се намират в по-централните райони на Сидни.

Някои от тези къщи имат приятни градинки в стил „джунгла“, докато други изглеждат изоставени и тъжни. И в двата случая,  разпознаваемият стил на тези къщи се състои в терасите на всеки етаж, обточени с филигранно ковано желязо, което изглежда само по себе си като произведение на изкуството.

 

Sydney Terrace Houses

Сидни австралия традиционен стил къщи

 

Сидни е мултикултурен град, както и е останалата част на Австралия. Кралската ботаническа градина е една от топ атракциите и едно от най-добрите места, където работещите хора на Сидни могат да прекарат обедната си почивка навън.

 

Полезно >>

Видео: как да пътуваш с малко багаж за дълго време

(в Австралия)

 

По средата на градината, сред тропическо-миришещите цветя и алеи пълни със зеленина, открих тази статуя, която намирам за колкото семпла, толкова и силна с посланието си. Името й е „Пожелавам си“, „Искам“…, а неин автор е скулпторът, роден в Чехословакия  Arthur Fleischmann.

 

Сидни кралска ботаническа градина

 

Озитата имат страхотно чувство за хумор! По улицата срещате хора, които с лекота се  шегуват едни с други, дори и да не се познават.  Но това, което ме смайва най-много е способността този хумор да се използва дори в маркетинговите послания, които ще прочетете по опаковките на продуктите в супермаркета и другаде.  Ето един пример на пакетче с кафява захар с двусмислено послание  – „О, скъпа/и, харесва ми (когато е) грубо!“

 

австралийски хумор

 

Коледа в Австралия е (както знаете) различна от останалата част от света. Като начало, тук е лято, не студената част от годината. Коледната украса, макар доста използвана из града, някак си оставанезабележима. Най-вероятно защото липсва контраста между лъскавите гирлянди и белия сняг.

Също така, не се усеща толкова празнично, поне за човек, идващ от Европа като мен. Но това не означава, че не е по-добре по по-различен начин. Страхотно е да можеш да идеш на плажа, за да празнуваш най-семейния празник от годината с барбекю и пикник, заобиколен от близките си.  Пък и на кого му е притрябвал студът?!

 

Коледа в Сидни Австралия

Коледа в Сидни Австралия

 

Circular Quay (буквално „Кръглият кей“), Harbour Bridge („Пристанищният мост“) и Операта, които оформят нещо като триъгълник, са самото сърце на Сидни. Но човек не може да осъзнае колко натоварено е пристанището, докато не дойде да го види с очите си. През изминалата седмица,  тук видях едни от най-големите круизни кораби, които съм виждала, многобройни по-малки, а да не говорим, че фериботите, които сноват между Circular Quay и Manly от другата страна, съставляват голяма част от обществения транспорт на Сидни.   

 

моста в Сидни

Операта в Сидни

 

Прякорът на Harbour Bridge е „Закачалката за палта“ и по мое мнение, е най-фотогеничният мост в света. Обрамчва релефа между централния бизнес район на Сидни и северния бряг и изглежда страхотно от всички страни, да не говорим че е неделима част от най-известните новогодишни фойерверки в света.

 

харбър бридж сидни

 

Finger Wharf е една от емблематичните сгради в Сидни днес, приютяваща 5 звезден хотел, ресторанти и кафенета, както и жилищни апартаменти. Но в миналото, от тук са тръгвали войниците, изпращани да участват във Втората световна война, както и тук са пристигали хора от цял свят, емигрантите идващи в Австралия. В деня, когато бях там, бе особено горещо и с голямо удоволствие се разходих покрай статуите, част от изложбена експозиция, разположена в прохладната вътрешност на пристана, и се насладих на лек обяд под големите вентилатори на тавана.    

 

finger wharf сидни

 

Сидни е заобиколен от многобройни плажове  и всички те са толкова различни един от друг.  Едно от нещата, които ми харесват особено много по тези плажове са скалите.

Светло бежовият пясък е приятен на докосване и ситен, но скалите са много по-разнообразни като цвят и форми.   На някои от плажовете скалите изглеждат като ръждясали парчета ламарина (така се и наричат – железен камък). Като ги гледате, просто не можете да намерите разлика. А на други плажове, скалните форми изглеждат толкова странно, като фосили от непознат морски вид, живели на Земята преди милиони години. И сигурно са такива наистина.

 

плаж Балморал Сидни

 плаж Кронула

скални образования плаж

 

Колкото многобройни са плажовете около Сидни, толкова са и местата за крайбрежни и не само разходки.  Прекарах един ден по пътеките от Зоопарка Таронга до плажа Балморал. Това е добре обозначена пътека, която ви превежда през буйна растителност и дървета толкова високи и с толкова необичайна кора, че в крайна сметка човек спира твърде често, за да им се наслаждава и губи чувство за време. От тази пътека също така се откриват и едни от най-прекрасните гледки към моста на Сидни. Почти към края на разходката, срещнах и първата си Австралийска змия. Не беше отровна, зелена дървесна змия, и като повечето от тези същества тук, бързо се скри сред храсталаците, когато усети стъпките ни.

 

крайбрежни разходки Сидни Австралия

 

В Сидни съм само от седмица, но вече имам любими места в града. Тази вечер, още едно от списъка с желания ще бъде отметнато. Моста на Сидни ще бъде осветен с най-известното новогодишно шоу с фойерверки (струващо не по-малко от 8 милиона австралийски долара). Традиция, започнала през 1996 и разрастваща се всяка година.  Честита 2018!

 

 

 

Share your thoughts!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: